Niin oli se jouluaatto ohi.

Vietämme aina sukujoulut kolmen sukupolven voimin. Kuulostaa suhteellisen suurelta, mutta pöydän ääressä meitä istuu seitsemän. Jouluvuorot kiertävät ainakin teoriassa kolmen talouden kesken, ja tänä vuonna oli isovanhempien vuoro. Viime jouluna olimme serkun luona, sitä edellisenä meillä. Ensi vuonna on siis taas meidän vuoromme.

Pari pientä ylitsepäästävää pettymystä huomioonottamatta ruoka oli hyvää ja lahjat - sekä saadut että annetut - onnistuneita valintoja.

Laatikot, joita olin odottanut (koska kinkkua en syö, koska olen ruokavaliovammainen - kasvissyöjä siis) olivat kaupan valmislaatikoita. Kunnon astioissa valmistetut, kylläkin, mutta valmislaatikoita kuitenkin. Tein kuitenkin pari päivää sitten omat laatikot täällä kotona (koska isä halusi) joten mikäs siinä. Olen kai vähentänyt eineksien syömisen niin vähiin, että ihan oikeasti maistan ruuasta onko se vai eikö se ole valmisruokaa.

Lempiruokani joulupöydässä on ehdottomasti laatikot, mutta silli taitaa tulla hyvänä kakkosena. Myös pähkinät ovat ehdottomia. Glögiin laitan nykyään pelkkiä manteleita enkä rusinoita lainkaan, ei vaan tee mieli.

Lahjat! Pakettini saivat kehuja :) Olivat kuulemma kauniita. Huvittavaa, kuinka elämänsä itselle helpoksi tekeminen voi olla niin ihailtava asia. Mitään paketointimateriaaliahan en kaupasta käynyt ostamassa täksi jouluksi enkä varmaan käy seuraavaksikaan. Isovanhemmille tehdyt sukat sopivat nappiin, äiti piti kaulahuivista ja isän pipo lämmittää kyllä niin perkeleesti. No, kyllä se syksyisillä kalareissuilla tulee tarpeen! Isähän muuttaa takaisin Suomeen.

2172281.jpg

Äidiltä ja isältä sain kauan toivomiani silikonisia muffinssivuokia. Kun sanon kauan, tarkoitan kauan! Monta kertaa olen kaupassa seissyt hypistelemässä niitä ja miettinyt että pitäisikö ottaa vai eikö, mutta opiskelijan rahatilanne ei ole oikein antanut periksi. Kaksi kuuden muffinssin vuokaa!

2172308.jpg

Famolta ja fafalta sain ihananvärisen kaulahuivin. Agadiristä tuotu. Sataprosenttista akryyliä, eli saa nähdä kuinka kauan kestää käytettävässä kunnossa. Käyttöön kuitenkin, niin ihanan tuntuinen ja hienon värinen se on (värit ovat paljon kirkkaammat luonnossa).

2172324.jpg

Ulla Svenskin Unelmakakut-kirja! Kuolatkaa sitä nyt sitten! :D Tämä oli toivottu, mutten tiedä kumpi meistä - minusta ja äidistä - sitä halusi enemmän. Minun hyllyyn se menee, mutta luultavasti molempien käyttöön. Ihania kuvia, ihania reseptejä, ihania ihania ihania!

Famolta ja fafalta saimme serkun kanssa yhteisen mutta valinnaisen teatteri-illan. Isovanhempamme ovat kyllä kasvattaneet meistä ihan teatteri-ihmisiä; pienestä lähtien olemme ravanneet yhdessä Svenska Teaternin ja Lilla Teaternin näytöksissä. Nykyään on vain vaikeaa löytää yhteisiä vapaailtoja.

Rahaakin sain. Setelirahassa isovanhemmilta 100e ja tädiltä ja hänen mieheltänsä 50e, ja isältä ja tämän Määrittelemättömien Summien Säätiöstä - mitäs muuta, kuin - määrittelemätön summa yhden ja kahden euron kolikoissa pieneen lasipurkkiin ahdettuna. Kun säästössä on jo itse kerätty iso lasipurkillinen rahaa, luulisi, että tuon voimilla saattaisin saada ostettua itselleni piirtopöydän ihan kolikkosäästöillä. Vien ne pankkiin, niin nähdään :)


2172315.jpg

Serkulla oli raksuttanut! Kerä Novitan Kaarnaa ja kerä Huopasta! Aika summa mutikassa varmaan valittu, ihme kyllä olen molempia lankoja kaupassa hypistellyt! Onneksi valitsi juuri nuo värit, koska en itse olisi koskaan kuitenkaan valkoista tai pinkkiä ostanut, mutta nyt kun ne ovat omina, ne ovat itse asiassa juuri oikeat värit! Varsinkin tuosta pinkistä olen ikionnellinen, en tiedä olisinko itse entisenä poikatyttönä edes uskaltanut sitä ostaa, vaikka mielen olisi tehnytkin.

2172330.jpg

Tämä on pitänyt esitellä aiemminkin. Mikään joululahja tämä ei ole, vaan K:lta (parhaalta ystävältäni) saatu synttärilahjaksi. Uppdraget Rädda Världen (eli Tehtävä Pelasta Maailma) on täynnä ekovinkkejä ja faktaa planeetalle aiheuttamastamme tuhosta tiettyjen tekojemme kautta. Aion kyllä selata ja toteuttaa näitä juttuja: kirja on rakennettu niin, että kun yhden sivun vinkin on toteuttanut, sille merkitään suorittamispäivämäärä. Tuskin rupean kirjaa sotkemaan, mutta olen jo hetken aikaa miettinyt tähän blogiinkin Ekoteko-kategoriaa. Ehkä se nyt tulee käyttöön!

Maistiaisia kirjasta:
- Ota oma kahvikuppi mukaan takeaway-kahvilaan
- Kutsu joku kiva tyyppi kylpemään kanssasi
- Älä siivoa viikkoon - kemikaalit minimiin! (Tästä tykkään!!)
- Etsi käsiisi joku joka heittelee roskia ympärillensä ja toru häntä
- Kerro kanssamatkustajillesi joukkoliikenteessä kuinka hyviä ekoihmisiä he ovat! (Liittynee tähän?)

Oi, näitä kyllä on! On tässä hieman käytännöllisempiäkin vinkkejä, mutta vinkki viikossa...

Pitkä postaus! Mutta hyvä joulu :)